Blogi aikuisbaletin harrastajille

Tämä blogi on perustettu kotiharjoittelun tueksi minulle itselleni ja miksei myös kaikille niille jotka haluavat kertailla balettituntien sarjoja kotona.
Koskaan ei ole liian myöhä aloittaa tanssimista.

Jos aikuisbaletti kiinnostaa sinua hakeudu ihmeessä kurssille!
Tietoa aikuisbalettikursseista alueellasi saat esimerkiksi Työväenopistoilta.
Myös monet tanssikoulut tarjoavat aikuisbaletti-tunteja.

tiistai 7. helmikuuta 2012

Äijät baletissa

Koska blogiini on löydetty useasti hakusanoilla aikuisbaletti+miehet, päätin että voisin tehdä postauksen miehistä aikuisbaletin maailmassa, sillä kyllä aikuisbaletti kattaa niin naiset kuin miehetkin. :)
Puhutaanpa siis hieman miehistä aikuisbaletin maailmassa.
Onko heitä olemassa vai ovatko he vain mystisiä olentoja, joista saattaa nähdä vain vilahtavan kalsarinpuntin pukuhuoneen oven raosta?

"Voinko alkaa harrastamaan aikuisbalettia? Olen mies."
Voit, ehdottomasti. Ei se ole mikään naisten yksinoikeus. :) Jos halua löytyy niin rohkeasti tunneille mars mars.

Balettimaailmaan liittyvien ennakkoluulojen ja ehkä hieman Suomalaisen luonteen ujouden ja jurouden takia kynnys harrastuksen aloitamiselle voi kuitenkin olla suuri, vaikka innostusta ja halua löytyisikin. Siksi minun mielestäni miehiltä vaaditaankin huomattavasti enemmän rohkeutta ja sisua ryhtyä harrastamaan balettia, etenkin jos joutuu olemaan harrastushalunsa kanssa yksin. Helpompi sitä on alkaa sählyä pelaamaan kuin alkaa harrastaa balettia.Baletin aloittaminen kannattaisikin minusta ottaa haasteena.

Nostankin ehdottomasti virtuaalista hattuani kaikille Suomen miehille, jotka uskaltautuvat harrastamaan balettia ennakkoluuloista huolimatta! Te olette niitä todellisia äijiä! =D

Mielikuva miehistä sukkahousuissa ja vaaleanpunaisissa tutuissa on vallitseva mielikuva kun puhutaan miesballeriinoista. Tällainen miesballeriina onkin yleensä sketsihahmo tai polttareiden bilehile, ei todellinen miestanssija.

Mielikuva on kuitenkin niin väärässä kuin olla ja voi, mutta aiheuttaa silti hämmennystä balettia harkitsevissa miehissä:
"Pitääkö tunneilla olla sukkahousut jalassa?"

Ei, ei tarvitse. :) Aikuisbaletissa ei tanssita tutuissa eikä kärkitossuissa (ellei toisin mainita ja tällöinkin vain naiset). Tunneille tultaessa miehillekin riittää siis rento vaatetus, esimerkiksi verkkahousut ja t-paita sekä sukat. Jos intoa löytyy niin sitten voi hankkia itselleen vaikka pehmeät balettitossut.

Myös mielikuva siitä, että balettia harrastavat miehet ovat heikkoja nyhvöjä on myös väärä. Baletti ei ole kevyt laji - vaikka siltä näyttää - vaan se vaatii keholta hyvin paljon voimaa ja kestävyyttä jotta liikkeet pystytään tekemään oikein.

Miehen tehtävä baletissa on oman tanssinsa lisäksi antaa naiselle tukea ja nostella häntä mitä moninaisimmilla tavoilla, kuikelot kukkakepit eivät jaksa nostaa naista pas de deuxissa ylös käsivarsiensa varaan tai hypätä kovaa ja korkealle, saatikka sitten nostella omia jalkojaan oman tanssin aikana.

Mutta älkää pelästykö, tällaisia temppuja vaaditaan todella harvoin, jos koskaan, aikuisbaletin tasolla - eikä ainakaan aloittelevien tasolla.

Ja hei, mikäs siinä ollessa parinkymmenen kauniin naisen keskellä. ;)

Missä sitten voin alkaa harrastamaan aikuisbalettia?
Miehet voivat harrastaa aikuisbalettia missä tahansa sellaisessa balettikoulussa tai opistossa, jossa tarjotaan aikuisbaletin tunteja. :) Mikään ei estä miehiä hakeutumasta aikuisbalettitunneille, paitsi ehkä oma jännitys - joka on turhaa. Aikuisbaletti tunneilla ei ketään arvostella tai tuijoteta, sillä suurinosa keskittyy täysin omaan tekemiseensä, eikä toisten katseluun. Aikuisbaletissa myös tehdään liikkeitä oman kehon ehdoilla ja tarkoituksena on pitää kuntoa yllä ja siinä sivussa hieman hauskaakin - aikuisbaletti ei ole niin vakava laji.

Tampereen alueella vain miehille suunnattuja balettitunteja tarjoaa Pirkanmaan Tanssiopisto Äijäbaletin muodossa, "jossa aikaisempaa kokemusta ei välttämättä tarvita, -- tunneilla käydään läpi baletin perusteita ja painotetaan oikeita liikeratoja jokaisen omien kykyjen ja kunnon mukaan. -- tarjoaa rohkeille miehille kehonhallinnan perusteita, huumoria unohtamatta!"
Myös Oulun kansalaisopisto tarjoaa äijäbalettikursseja.

Olen listannut blogin oikeaan laitaan tampereen alueen aikuisbalettia tarjoavat tanssi- ja balettikoulut/opistot (suurimmaksi osaksi), mutta jos asut jollain muulla paikkakunnalla, kannattaa rohkeasti etsiä netistä omaa paikkakuntaasi lähempänä olevia tanssi- ja balettikouluja/opistoja ja tutustua heidän tarjontaansa.

Jos mieleen heräsi kysymyksiä, kommentoikaa ja kysykää - sen voi tehdä anonyymisti. :)

Kuva: Aamulehti

8 kommenttia:

  1. Meidän tanssikoululla alkoi viikko sitten uudet kurssit, ja saatiin alkeisjatkotunnille mukaan mies! Musta on naisenemmistöön kuuluvana ihan mahtavaa että herrashenkilökin uskaltautui mukaan. Eikä ole todellakaan kyseessä mikään adonisurheilija / mies trikoissa ja tutussa, vaan ihan normaali, keski-ikäinen, vähän mahaakin kerryttänyt henkilö. Oon aina miettinyt, että uskaltaakohan miehet mukaan, mutta ainakin joku uskaltaa, mikä on ihan mahtavaa! Lisää vaan miehet mukaan, jos yhtään kiinnostaa :)

    VastaaPoista
  2. Joskus aatellut, että baletti voisi olla ihan hyvä harrastus, jotta saisi vähän notkeutta takaisin kroppaan. Olen siis keski-ikäinen mies, ja kilojakin on kertynyt pikkusen turhan paljon. Mutta kyllä se kynnys lähteä balettiin, on turhan korkea. Kyllä siinä voi kuvitella millaisia ilmeiä saisi aikaan kaveripiireissä kun uudesta harrastuksesta kertoisi.

    Sinänsä huvittavaa, että miehet juoksee tuolla tienreunassa pelkät sukkahousut jalassa ja ajaa pyörällä sukkahousut jalassa, mutta sisällä niissä tanssimista pidetään ihmeellisenä. Eihän nuo nyky juoksuhousut ole yhtään balettitrikoita paksummat.

    VastaaPoista
  3. Tyttäreni tanssii balettia balettioppilaitoksella, ja harkkoja ja esityksiä seuranneena, on into itse tanssia kasvannut. Vaimokin kannustaa kovasti menemään. Tosin ikää on jo kertynyt yli 40, mutta se voisi olla juuri sopiva haaste näyttää että vielä pystyy. Kiitos kirjoituksesta!

    VastaaPoista
  4. Kävin tänä syksynä balettitunneilla, ja siellä oli tanssinopettajana mies! Mielestäni kyseinen tyyppi oli tosi hyvä opettaja, sellainen rento ja mukava. Että kylläpä vaan niitä miehiäkin näkee tässä lajissa, ja sehän on juuri hyvä, sillä miehet ovat kuitenkin fyysisesti vahvempia kuin naiset, ja balettihan on rankkaa :)

    http://maatuskamummo.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  5. Heips.. löysin sun blogin ihan sattumalta.
    Ja löysin myös baletin uudelleen.
    Harrastin balettia 7 vuotta ja nyt niin kovasti haluaisin aloittaa uudelleen! En vain uskalla, vaikka kaikki liikeradat asennot aukikierrot kaikki on tallella, jopa notkeus. Mutta ylipaino ja lihaskunto, ei vain uskalla. Mua on kiusattu niin paljon että mun itsetunto on ihan maassa.
    Kuitenkin treenailen kotona ja kaivoin kaapin pohjalta rakkaat kärkitossutkin. Myös mun avomies on innostunut baletista ja haluaisi aloittaa tämän mun kanssa mutta myöskään hän ei uskalla koska hänen äitinsä kiusoittelee, tosin leikillään. Onko mitään ideoita mitä me voisimme tässä tilanteessä tegdä?

    VastaaPoista
  6. Itse uskaltauduin alkeisbalettiin melko äskettäin, olen siis mies. Jännitti eka kovasti, mutta siellä huomasin, että täysin turhaa. Ja käytän todellakin trikoita, koska verkkareita olen aina inhonnut sisäliikunnassa, sillä ne tuntuvat niin kuumalle, koska mulle tulee hiki niin helposti liikunnassa. Koulun ohjeissa oli myös vaatimuksena trikoot, tai vähintäänkin toivomuksena. Kuntosalilla olen käynyt vuosia ja siellä käytän aina shortseja. Käytän baletisssa myös harjoitustossuja.

    (Muutenkin mielestäni on niin, että ajatus trikoiden tai baletin sopimattomuudesta miehille on tosiaankin vain keinotekoinen luotu uskomus, jossa ei tarkemmin tarkasteltuna ole järkeä, sillä ei voi olla niin, että tietynkaltaiset vaatteet tai harrastukset olisivat vain soveliaita naisille tai miehille, lukuunottamatta rintaliivejä, joka selitttyy puhtaasti fyysisellä erolla sukupuolissa. Perinteisestihän trikoita ovat naiset käyttäneet, joten kun uskomukset (yksinkertaistus tai lokerointi myös!) ovat väärässä, niin kyse on silloin jostain alitajuisesta leimautumisen pelosta naiseksi kenties.

    Joskus olin spinningissä ainoa mies, noin 15 v. sitten pitkät tovit. Juuri kukaan mies ei moneen vuoteen uskaltautunut mukaan, vaikka laji on yhtä naisellinen ja yhtä miehekäs, eli neutraali. Ilmeisesti monet pelkäsivät jotenkin leimautumista naisiin, jos siellä naisenemmistön joukossa olisivat pyöräilemässä, vaikka spinningiähän ei millään voi sanoa naiselliseksi, vaan neutraaliksi. No nykyään sielläkin on 50/50 miehiä ja naisia. Tuskinpa kukaan mies enää ujostelee, koska leimautumisen pelko naiseksi on mennyt 50/50 sukupuolijakauman myötä.

    Itse en silti enää käy spinningissä, vaan esim. bodystepissä tai bodycombatissa. Joogassa myös joskus. Minulle pitää aina olla ryhmäliikunta, sillä sen alkamisajankohdasta ei voi laistaa, jos sen haluaa tehdä. Sen sijaan omatoimisesta lenkkeilystä tms. laistan niin kauan, että on ilta, eikä enää ehdi. Pallopelejä ei ole mahdollisuutta harrastaa, sillä ei ole sopivaa ilmaista porukkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen verran vielä lisäystä omaani edelliseen mielipiteeseen, että se, kun sanotaan asioiden olevan naisten tai miesten asioita, eli kun asioita lokeroidaan ja laitetaan yhteen muottiin, johtunee kai siitä, että se saa aikaan tätä lokerointi-ajattelua harrastavassa jonkinlaisen turvallisuuden tunteen (alitajuisen), kun tietää, miten mikin asia on. Asiat tuntuvat turvallisilta, kun tietää miten asiat "ovat", helpottaa maailman hahmottamista.

      Poista
  7. Kannustan ihan kaikkia miehiä ja naisia vain kuuntelemaan omia toiveita ja haaveita ja kokemaan sitä puhtainta iloa, joka syntyy siitä, että menee kohti kaikkea sitä sekalaista, mikä milloinkin kiinnostaa. Jos se on balettitunti niin sinne vaan! Iästä ja mahasta ja aukikierrottomuudesta huolimatta! Jokainen reilusti itselleen rehellinen persoona pohjimiltaan vain herättää ihailua. Iso kannustustuuletus ihan kaikille!! :-D

    VastaaPoista