Blogi aikuisbaletin harrastajille

Tämä blogi on perustettu kotiharjoittelun tueksi minulle itselleni ja miksei myös kaikille niille jotka haluavat kertailla balettituntien sarjoja kotona.
Koskaan ei ole liian myöhä aloittaa tanssimista.

Jos aikuisbaletti kiinnostaa sinua hakeudu ihmeessä kurssille!
Tietoa aikuisbalettikursseista alueellasi saat esimerkiksi Työväenopistoilta.
Myös monet tanssikoulut tarjoavat aikuisbaletti-tunteja.

tiistai 28. helmikuuta 2012

Aukikierto ja sen parantaminen

Lupailin laajempaa postausta aukikierrosta, joten tässä sitä nyt olisi. :)


Aukikierto - se on hankala juttu.

Monella aikuisiällä baletin aloittaneilla on varmasti ongelmia hyvän aukikierron saavuttamisessa jäykän lonkan takia, joten baletin ideaalinen 180 astetta jää monella haaveeksi - eikä sitä minun mielestäni tarvitsekkaan tavoitella väkisin, vähempikin riittää. Jos haluat tutustua enemmän aukikiertoon liittyvään anatomiaan ja pakotetun aukikierron haittoihin, täältä löytyy kattava artikkeli: Tanssifysioterapia.fi.

Tärkeintä aukikierrossa on muistaa, että se lähtee AINA lonkasta - ei missään nimessä jalkateristä, säärestä tai polvista! (jonkin verran aukikiertoa tarvitaan myös reisien alapuolelta mutta se on noin 0-20 astetta) Oman maksimaallisen aukikierron saa selvitettyä seisomalla suorassa jalat suunnattuna suoraan eteenpäin, sitten avaa jalat kiertämällä niitä auki lonkasta ja laittamalla "peppu rusetille". Koukista polviasi pliéhen, tarkista että polvet ja jalkaterät osoittavat samaan suuntaan. Jos jalkaterät avautuvat enemmän kuin polvet, pakotat todennäköisesti aukikiertoa nilkoista ja tämä aiheuttaa kiertoa sääriluuhun. Korjaa asento niin, että jalkaterät ja polvet osoittavat samaan suuntaan. :) Aikuisella iällä aukikierron pakottaminen voi saada aikaan pahoja vaurioita.
Väärä tapa hakea aukikierto on koukistaa jalat, yhdistää kantapäät, vääntää jalkaterät auki 180 asteeseen ja suoristaa tämän jälkeen polvet. Tämä aiheuttaa kiertoa sääriluuhuun ja voi saada aikaan hiusmurtumia tai polven dislokaation, eli paikaltaan lipeämisen!

Tietenkään aukikierto ei voi parantua, jos aina seisoo löysässä aukikierrossa vaan aina pitäisi pyrkiä omaan maksimaalliseen aukikiertoon, kuitenkaan pakottamatta aukikiertoa väkisin. Kotona on hyvä harjoittaa aukikiertoa ja lonkan lihaksia - tätä suositellaan jopa päivittäiseksi rutiiniksi! Harjoituksissakin liikkeen on aina lähdettävä lonkasta. Aukikierron parantamiseen löytyy monia hyviä harjoituksia ja niitä tosiaan olisi hyvä tehdä päivittäin, esimerkiksi televisiota katsellessa. Olen kerännyt alle muutamia hyvä videoita (muutamat samoja joita jo aikaisemmassa aukikierto-postauksessa on), joissa näytetään näitä harjoituksia. Videot ovat englanninkielellä, mutta jos joku haluaa, voin kääntää perusasiat suomeksi. Liikkeet ovat helppoja ja yksinkertaisia, pääpointtina on vain muistaa että liike lähtee lonkasta (=from the hip).Seuraavat videot ovat ainoastaan linkkeinä, koska käyttäjät ovat poistaneet videon upotus mahdollisuuden:
Video1: http://youtu.be/GoAjmFfCP4k
Video 2: http://youtu.be/MRRZutAbKp0
Huomioita videoon 2: 0:50 kohdassa hyvä "simpukka"-harjoitus, aukikierto harjoitukset loppuvan kohtaan 1:50, tämän jälkeen ohjeita lihasten rentouttamiseen.

1 kommentti:

  1. Hyvä postaus! Ja tuo videon pikkutyttö on super herttainen :). Aukikierto on niin iso osa balettia ja ainakin mulle se aihettaa aika usein päänvaivaa. Nuo videot on tosi hyviä! Vielä kun jaksaisi siirtää niiden ohjeet käytäntöön, heh.. ;)

    VastaaPoista